Când se face botezul nou-născutului? La câte zile după nașterea copilului este recomandat să se săvârșească Taina Botezului

Când se face botezul nou-născutului în biserica ortodoxă? În primul sau în al doilea week-end după ce trec cele 40 de zile de la nașterea copilului. Adică în aproximativ 7-8 săptămâni după naștere. Tradiția bisericii recomandă ca botezul nou-născutului să se organizeze cât mai repede după nașterea sa. Această rânduială la 40 de zile este de origine biblică. Noul Testament, prin Evanghelistul Luca amintește episodul în care Iosif și Fecioara Maria l-au adus pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim, fiind primit în brațele Dreptului Simeon – sărbătoare păstrată în Biserică sub numele „Întâmpinarea Domnului”.

Botezul este prima taină fundamentală a Bisericii Ortodoxe, pentru că prin botez fiecare credincios devine membru al trupului tainic al lui Hristos. Doar după botez copiii pot fi duși de părinți în biserică, pot intra în interiorul bisericii. Botezul este o naștere în duhul sfânt, din cristelnița botezului se naște un credincios, un membru al bisericii și fiu al împărăției lui Dumnezeu. Botezul este poarta de intrare în creștinism. Copilul este botezat în apă sfințită și uns cu ulei binecuvântat.

Când se face botezul copilului? De ce după 40 de zile de la naștere?

Dar de ce nu se face botezul mai devreme de cele 40 de zile? Tot potrivit tradiției bisericii, mama nu poate intra în biserică timp de 40 de zile de la naștere, în perioada cunoscută ca lăuzie. La 40 de zile de la naștere, preotul citește rugăciunea Moliftei mamei, la intrarea în biserică. După citirea acestei rugăciuni, mama poate intra din nou în biserică. De aceea nu se organizează botezul mai devreme de cele 40 de zile, pentru că nu ar putea să participe și mama la botezul din biserică. Botezul este o protecție a bebelușului. Potrivit tradiției, Dumnezeu îl protejează pe copil, prin harul duhului sfânt, de forțele demonice. Încă din primele veacuri creștine copiii se botezau de foarte mici.

Evident că în cazuri speciale botezul se poate face și mai devreme de cele 40 de zile.

Cand se face botezul - Botezul este poarta de intrare în creștinism

Când se face botezul în perioadele de post?

Slujba botezului se oficiază și în zilele de post sau de sărbătoare. Spre deosebire de slujba cununiei, ce nu se organizează în zilele de post, slujba botezului se poate organiza în orice zi din calendar. Dacă botezul se organizează într-o zi de post, la petrecerea de după botez se vor servi în special preparate de post, iar petrecerea ar trebui să fie mai puțin grandioasă.

Rugăciunea de nume – înainte de botez

La 8 zile de la naștere, preotul citește nou-născutului o rugăciune de nume. Pe vremuri, această rugăciune se făcea la ușa bisericii – copilul nefiind încă botezat nu putea fi adus în biserică. În zilele noastre, rugăciunea aceasta se citește de-obicei acasă. La rugăciunea organizată după 8 zile de la naștere se comunică preotului numele ales pentru copil. Referitor la numele copilului, tradiția recomandă alegerea unui nume din calendarul ortodox. În cazul în care în zilele de dinainte sau după naștere este sărbătorit un Sfânt mare, este bine să fie botezat copilul și cu numele acelui sfânt.

Cand se face botezul - Bebelusul

Când se face botezul pentru ca și mama să participe la Taina Botezului?

A existat și mai există în România superstiția ca mama să nu participe la botezul copilului. Este doar o superstiție fără bază în învățătura creștină. Este foarte bine ca și mama să participe la botez, ca și ceilalți membrii ai familiei. Singura restricție este că mama nu poate intra în biserică timp de 40 de zile de la naștere.

Cand se face botezul - Totul este pregatit

Ce trebuie adus la biserică pentru botez?

Nașii sunt părinții spirituali ai copilului și model de viață pentru viitorul adult. Tradiția bisericii, încă de la începuturi, este și va fi ca nou născutul să fie scufundat de trei ori în cristelniță. Cele trei afundări semnifică moartea și învierea lui Isus Hristos.

Răspunsul la această întrebare îl vei primi de la biserica la care stabilești că va avea loc taina botezului nou-născutului. Acolo vei afla toate informațiile importante. Iată mai jos o listă orientativă de obiecte necesare la biserică pentru botez:

  • Certificatul de naștere al copilului
  • Lumânare de ceară curată pentru botez
  • Vin roșu pentru împărășanie
  • Sticluță cu ulei
  • Săpun
  • Prosop
  • Panglică cu care preotul va șterge pruncul în locurile în care a fost uns
blank
WhatTheFoto Editor

Leave your comment